Noorwegen wint 54e Eurovisie Songfestival

Het is Alexander Rybak uit Noorwegen met het lieflijke Fairytale gelukt om het 54e Eurovisie Songfestival te winnen. De gedoodverfde winnaar won met een recordaantal stemmen van 387 punten. Het oude record stond sinds 2006 op naam van het Finse Lordi met 298 punten. Tweede werd Yohanna (Is It True) uit IJsland en Azerbaidjan werd derde met het liedje Always On My Mind.

Lees meer: Noorwegen wint 54e Eurovisie Songfestival

Voorkeursbehandeling benadeelt deelnemers

Spanje, Duitsland, Frankrijk en Spanje storten ieder jaar zoveel geld in de kas van de Eurovisie organisatie dat ze zich niet hoeven te kwalificeren via een halve finale. Maar daardoor hoort Europa hun liedje maar één keer en weten de deelnemers zich op een achterstand geplaatst. Soraya (Spanje), Jade Ewen (Engeland) en de Duitse act Alex Swings, Oscar Sings willen van die voorkeursbehandeling af. “Het benadeelt ons!”

Lees meer: Voorkeursbehandeling benadeelt deelnemers

Toppers stranden in halve finale Songfestival

Nederland is voor de vijfde keer op rij in de halve finale van het Eurovisie Songfestival blijven steken. De Toppers zetten met ‘Shine’ een alleszins acceptabel optreden neer, maar het bleek voor het Europese publiek onvoldoende om door te stoten naar de eindstrijd zaterdagavond. Re-Union wist in 2004 met ‘Without You’ voor de laatste keer de finale te halen.

Lees meer: Toppers stranden in halve finale Songfestival

Oekraïense zangeressen sterker dan de zangers (fotoreportage)

Eurovisie Songfestivalwinnares Ruslana (Istanboel 2004) ging de politiek in. Voor Ani Lorak (Belgrado 2007) is Aids Awareness in Oost-Europa een hot issue en de huidige zangeres voor de Oekraïne Svetlana Loboda zet zich in voor mishandelde vrouwen binnen het huwelijk. Sterke vrouwen en hun mannelijke collega’s dan? “Sterke zangers?” Loboda moet er hartelijk om lachen “Nou, dat wil ik wel eens meemaken!”

Lees meer: Oekraïense zangeressen sterker dan de zangers (fotoreportage)

Veiligheid Gordon niet te garanderen

Gordon loopt zaterdag niet mee in de homodemonstratie. De zanger van De Toppers wilde een statement maken door in de door burgemeester Joeri Loezjkov verboden Gay Pride Parade in Moskou mee te lopen, maar de Russische organisatie heeft het hem sterk afgeraden. Exclusief vertelt hij: “Ze kunnen mijn veiligheid niet garanderen!”

Lees meer: Veiligheid Gordon niet te garanderen

Aanvullende informatie