Italië won bij vakjury; Azerbeidzjan bij het publiek

Award Songfestival

De EBU heeft bekend gemaakt hoe de vakjury en het publiek afzonderlijk hebben gestemd tijdens de twee halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival. Italië kreeg de (ruime) voorkeur van de vakjury, terwijl het publiek via televoting in meerderheid voor Azerbeidzjan koos. Het islamitische land won met 'Running Scared' vertolkt door Ell & Nikki het 56e Eurovisie Songfestival.

Lees meer: Italië won bij vakjury; Azerbeidzjan bij het publiek

[FOTOVERSLAG] Azerbaidjan wint; Nederland allerlaatste

Award Songfestival

Azerbeidzjan heeft zaterdagavond de 56e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen met het romantische ‘Running Scared’. Het land kreeg in totaal 221 punten en bleef daarmee ruimschoots voor op de nummers twee en drie, Italië en Zweden. “We hebben het gedaan! Een droom voor Azerbeidzjan is uitgekomen”, zegt zangeres Nigar. “Ik ben in shock.” De 3JS waren zaterdagavond eveneens geschokt, toen bleek dat ze van alle 43 landen uiteindelijk het aller slechtste hebben gepresteerd met slechts 13 punten in de tweede halve finale.

Lees meer: [FOTOVERSLAG] Azerbaidjan wint; Nederland allerlaatste

TROS: eerst het hoofd leegmaken

Eurovision Düsseldorf 2011 AlleShow.nl

De TROS maakte voor het Eurovisie Songfestival al duidelijk dat wat er ook zou gebeuren, de omroep de handgooi niet in de ring zou gooien. De roep in ons land om toch te stoppen pareert directeur Peter Kuipers met een eenvoudige anekdote uit Duitsland. “Twee jaar geleden was in Duitsland de stemming net zoals in Nederland: ‘ze moesten stoppen met het Songfestival en het was allemaal niks meer’. Vorig jaar won Lena en de stemming is volledig omgeslagen. Als wij weer eens de finale halen, slaat het bij ons ook om.”

Lees meer: TROS: eerst het hoofd leegmaken

IJsland in finale voor overleden vriend

Eurovision Düsseldorf 2011 AlleShow.nl

“Het verdriet dragen we nog steeds bij ons; ik mis hem zo.” Op 17 januari overleed Sigurjon ‘Sjónni’ Brink op slechts 36-jarige leeftijd aan een hersenbloeding. Hij componeerde het liedje ‘Coming Home’, waarmee hij aan het Eurovisie Songfestival mee wilde doen. Zijn vrouw Thorunn Clausen schreef de Engelse tekst en zes van zijn vrienden vormen als Sjónni`s Friends een groep. Vanavond staan ze in de finale.

Lees meer: IJsland in finale voor overleden vriend

TROS na uitschakeling: niemand heeft wat fout gedaan

Eurovision Düsseldorf 2011 AlleShow.nl

“Ik denk dat als de 3JS in de eerste halve finale hadden gezeten, dat ze dan iets meer kans hadden gehad”, zegt TROS-directeur Peter Kuipers daags na de uitschakeling van de Volendammers op het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse delegatie is zwaar teleurgesteld. “De tweede halve finale was heel erg zwaar. Ik was zwaar teleurgesteld, voor die jongens, voor dat team en eigenlijk ook een beetje voor de TROS.”

Lees meer: TROS na uitschakeling: niemand heeft wat fout gedaan

Jongste tenor ter wereld krijgt vleugels van Songfestival

Eurovision Düsseldorf 2011 AlleShow.nl

Frankrijk leidt de dans om het muzikale gouden kalf als je de polls en bookmakers mag geloven. Amaury Vassili brengt het Corsicaanse ‘Sognu’ met verve op het podium van het Eurovisie Songfestival. “Het is heel erg leuk, maar”, lacht de pas 21-jarige tenor, “ik heb nog niet gewonnen hoor!”

Lees meer: Jongste tenor ter wereld krijgt vleugels van Songfestival

Aanvullende informatie