Sluiten nieuwe Songfestival regels Wit-Rusland en Azerbeidzjan uit?

Addthis

Als gevolg van de mensenrechtensituatie en de inbreuk op persvrijheid in gastland Azerbeidzjan was de afgelopen editie van het Eurovisie Songfestival 2012 misschien wel de meest controversiële editie in de geschiedenis van de wedstrijd. Volgens de Zweedse krant Dagens Nyheter en verschillende websites als The Eurovision Times hebben Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk aangedrongen op aanscherping van ethische regels van de European Broadcasting Union, die de wedstrijd organiseert.

© www.alleshow.nlDeze nieuwe regels behelzen, dat alle concurrerende landen aan het Eurovisie Songfestival democratisch moeten zijn en dat dictaturen uitgesloten zijn van deelname. Volgens de landen moeten de ethische regels strenger worden. De landen willen dat de EBU het recht krijgt om landen uit te sluiten van deelname aan het jaarlijkse festival. Op dit moment is het zo dat in principe omroepen van alle landen die aangesloten zijn bij de EBU deel mogen nemen. Eind juni zal op de EBU-conferentie het voorstel in stemmen worden gebracht. Naast de Scandinavische landen hebben ook het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk gepleit voor een ethische aanscherping van de regels. De EBU heeft naar verluidt het recht om bestaande leden uit te sluiten of te voorkomen dat ze deelnemen aan het Eurovisie Songfestival.

De nieuwe regels, die volgens de krant formeel moeten worden goedgekeurd tijdens de EBU-conferentie in Straatsburg eind juni, benadrukt de fundamentele eisen van de democratische rechten die door een deelnemend land moeten worden gerespecteerd. De nieuwe regel kan al in 2013 van invloed zijn op de dictatoriale regimes van Wit-Rusland en Azerbeidzjan, afgelopen twee weken gastland van de 57e editie van het Eurovisie Songfestival.

Sietse Bakker, tweede man van het Eurovisie Songfestival, reageert tegenover AlleShow.nl als volgt: "Het verhaal over de aanscherping van regels is veel algemener. Het gaat over het lidmaatschap van de EBU. We zijn als EBU een verbindende organisatie met een set ethische basiswaarden. De discussie richt zich op aanscherping van die basiswaarden. Het Songfestival komt daarmee ook in het geding. De discussie staat al langer op de agenda, maar is nu wel heel actueel. De afgelopen periode is natuurlijk veel gesproken over persvrijheid, mensenrechten en democratische waarden. Het kan best dat de EBU juist besluit om als verbindende organisatie mensen in dit soort landen te ondersteunen met een lidmaatschap."

Noorwegen schijnt zich zaterdag te hebben willen terugtrekken uit de Grand Finale van het Eurovisie Songfestival, meldt The Eurovision Times. De Noorse nationale omroep NRK overwoog serieus om zich terug te trekken nadat zaterdag een team journalisten op de luchthaven werd lastig gevallen door Azerbeidzjaanse autoriteiten, toen ze op het punt stonden het land te verlaten. Het team had satirische opnamen gemaakt met de Iraans-Noorse Amir Asgharnejad, een komiek die deed alsof hij een verslaggever was van een Iraanse tv-zender. Op straat vroeg hij Azeri onthullingen over heersende ultraconservatieve standpunten zoals homoseksualiteit en mensenrechten issues. Voor hun vertrek naar Noorwegen werden ze bij de check-in aangehouden door de politieambtenaren en naar verluidt lastiggevallen en bedreigd. De ambtenaren vonden het komische programma een belediging voor hun land.

Nadat de NRK over de gebeurtenis hoorde is overwogen om Tooji terug te trekken uit de finale. "Maar we hebben ervoor gekozen om Tooji te laten optreden", zegt NRK's programma directeur, Per Arne Kalbakk. "Tooji terugtrekken uit het Eurovisie Songfestival zou veel grotere oorzaken hebben veroorzaakt voor de Noorse delegatie, de European Broadcasting Union (EBU) en de artiesten. We besloten dat het een verkeerde actie zou zijn geweest." De NRK heeft de aanval op haar journalisten "onaanvaardbaar" genoemd en heeft contact opgenomen met het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken en de EBU-top. Er gaan geruchten op dat de EBU zou kunnen overwegen Azerbeidzjan uit te sluiten van het komende Eurovisie Songfestival en zelfs het lidmaatschap ontzeggen.

Sietse Bakker (www.AlleShow.nl)Ook over de kwestie 'Noorwegen' was Sietse Bakker duidelijk: "Wat er precies is gebeurd moet nog onderzocht worden. Ongeveer drie uur voor de finale kwam het nieuws naar buiten en toen was er geen tijd om het verhaal te verifiëren. Wij willen als EBU duidelijk in beeld hebben gebracht wat er is gebeurd. De veiligheid is altijd door de Azerbeidzjaanse regering gegarandeerd en daar hebben we hen ook altijd aan gehouden."

Ondertussen zegt de regering in Azerbeidzjan dat ze een terroristische aanslag tijdens het Eurovisiesongfestival heeft verijdeld, meldt het Noordhollands Dagblad. Het ministerie van Veiligheid in het land zei woensdag 40 leden van een groep van vermoedelijke samenzweerders te hebben gearresteerd. Het songfestival vond vorige week plaats. De terroristische groep was van plan aanslagen te plegen op de Crystal Hall, waar het songfestival werd gehouden, op de Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev, politiebureaus, hotels, moskeeën en andere religieuze plaatsen. Ze waren in het bezit van tickets voor het songfestival. "Het doel was een atmosfeer van anarchie te creëren, om paniek onder burgers te zaaien", aldus het ministerie.

De veiligheidsdienst pakte de leden van de groep op tijdens operaties in Bakoe, Ganja, Sumgayit en andere regio’s van het land. Twee van de samenzweerders, beiden Azeri's, zijn gedood. Ook zijn grote hoeveelheden wapens en explosieven in beslag genomen. De Azerbeidzjaanse autoriteiten zouden eerder ook al aanslagen hebben voorkomen. Een woordvoerster van de TROS, die de Nederlandse afvaardiging naar het songfestival stuurde, zei niets van een dreigende aanslag te hebben gemerkt. Volgens haar was de beveiliging net als ieder jaar goed en de zegsvrouw heeft de indruk dat de kwestie goed is afgehandeld. "We weten dat dit soort dingen altijd spelen bij dit soort grote evenementen."

Bij deze laatste kwestie plaatst Sietse Bakker één kanttekening. "Een jaar lang liepen de media te hoop over de inbreuk op persvrijheid en meningsuiting in Azerbeidzjan. Nu komt er één officieel bericht van de regering naar buiten over een terroristisch complot en nemen alle media dit zonder vragen te stellen over." Het is inderdaad opmerkelijk, dat dit bericht van de Azerbeidzjaanse regering zonder meer door algemene media worden overgenomen. Het lijkt sterk op een propagandistisch praatje, waarbij we hier in Nederland niet weten of het waar is, of er wellicht een kern van waarheid in zit, of dat het volledig uit de duim is gezogen door de Azeri's. Tijdens het Songfestival in Bakoe is er bij weten van de EBU niets gebeurd dat het liedjesfestijn in gevaar heeft gebracht.
Lees ook:
Joan Franka is dankbaar voor haar vrijheid
Songfestival bedreigd door anti-homo-activisten
Loreen wint Eurovisie Songfestival voor Zweden: 'Ik ben euforisch!'
Joan Franka: “Ik stond er met mijn hart en sta achter alles wat ik heb gedaan”
Wereldreis voor Joan Franka: “Finale Songfestival was niet mijn pad”

Government House, Baku, Azerbaijan (© www.alleshow.nl)

Addthis

Eurovision 30.05.2012 (16:52:39)  
Waarheid? Ja Nee  

het blijft een kwestie van in de kont van een koe kijken, maar hadden we vorig jaar misschien niet gewoon moeten besluiten dat we niet naar Bakoe hadden moeten gaan?

Wat is de waarheid?

 
   
  Commentaar wijzigen Commentaar verwijderen  
Commentaar formulier verbergen Commentaar formulier verbergen

Smileys

:confused: :cool: :cry: :laugh: :lol: :normal: :blush: :rolleyes: :sad: :shocked: :sick: :sleeping: :smile: :surprised: :tongue: :unsure: :whistle: :wink: 

  1000 tekens over

Antispam Nieuwe afbeelding Hoofdletter gevoelig

 

Aanvullende informatie